info@eragranit.com.tr              0533 480 2172

Andezit Taşı Nedir ve Kullanım Alanları Nelerdir?

İçindekiler

Andesite, genellikle açık ila koyu gri renkte olan , ince taneli, ekstrüzyonlu magmatik kayaların bir ailesi için kullanılan addır . Genellikle kahverenginin çeşitli tonlarına kadar hava alırlar ve bu numuneler uygun inceleme için kırılmalıdır. Andezit plajiyoklaz feldispat mineralleri bakımından zengindir ve biyotit , piroksen veya amfibol içerebilir . Andezit genellikle kuvars veya olivin içermez .

Andesit tipik olarak stratovolkanlar tarafından üretilen lav akışlarında bulunur. Bu lavlar yüzeyde hızlı bir şekilde soğuduğundan, genellikle küçük kristallerden oluşur. Mineral taneleri genellikle o kadar küçüktür ki bir büyüteç kullanmadan görülemezler. Hızla soğuyan bazı örnekler önemli miktarda cam içerirken, gaz yüklü lavlardan oluşanlar veziküler veya amigdaloidal yapıya sahiptir.

Andezit Nerede Oluşur?

Andezit ve diorit , yeraltı kabuklarının yeraltı zonlarının üstünde ortak kayalardır . Genellikle bir magma kaynağını üretmek için okyanik bir plak alçalma bölgesine eridiğinde erimektedir. Diorit, magmanın püskürmediği, ancak yavaş yavaş Dünya kabuğunda kristalleştiği zaman oluşan kaba taneli, magmatik bir kayadır. Andezit, magma yüzeye çıkıp hızla kristalleştiğinde oluşan ince taneli bir kayadır.

Andezit ve diorit, bazalt ve granit arasında bir ara bileşime sahiptir . Bunun nedeni, ana magmaları bazaltik bir okyanus levhasının kısmi erimesinden oluşmuştur. Bu magma, granit kayaları yükselirken ya da granitik magma ile karıştırıldığında eriterek bir granit katkısı almış olabilir.

Fiziksel ve Kimyasal Özellikler

Andesite, adını sıkça bulunduğu And Dağları’ndan alan bir tür ateşli kayadır . Çok az kuvars içerir veya hiç içermez ve çoğunlukla demir ve magnezyum yönünden zengin mineraller içerir. İçinde feldispat ve karanlık fenokristaller bulunan birçok porfir var. Kayanın rengi pembemsi, kahverengi, yeşil veya gri tonlarında olabilir. Mineralojik kompozisyonda plajiyoklaz, hornblend, biyotit ve piroksen oluşur. Tarlada lav akması şeklinde görülür. Andesit, dioritin yüzey kayağıdır. Basınca dayanıklılık 1200 – 1700 kg / cm²’dir

Peyzajın Kullanımı

Anadolu İmparatorluğu öncesi Anadolu tarihinde, dua, han, hamam ve medreselerin evlerini yapmak için andezit ve tüf kullanılmıştır. Atmosferik etkilere dayanıklı, homojen, solmayan, pastel ve sakin renk formatlı kimyasal bir yapıya sahip, cilasız, silinmiş, dövülmüş veya kabaca kesilmiş yüzey formları, andezitler son yıllarda yoğun olarak kullanılmaktadır. Kaymaz bir yüzey olması ve don ve sıcaklık farklılıklarından etkilenmemesi nedeniyle andesite taşı ıslak zemin kaplamalarında kullanıma uygun hale getirir. Ayrıca, yol ve yaya yolu, merdiven, bordür taşı, duvar kaplamaları, şehir mobilyaları ve plastik objelerin yapımında da kullanılır. Yol ve yaya geçit uygulamaları için andezit, 3-5 cm kalınlığında kaplamaların yanı sıra 8×10 cm küp taşlardan üretilir. 5-6 m²’lik bir alanı 8×10 cm andezit küple kaplamak mümkündür. Kaldırım taşı uygulamaları iyi kesilmiş blok formlarındadır. Andezit diğer magmatik taşlardan daha kolay işlenebilen bir taş olduğundan, tasarımcıların arzularına göre motif, yazı ve figürler oluşturulabilir ve heykel ve kabartma gibi sanatsal manzaraların yapımında kolayca kullanılabilir.

Diğer Taşlarla Renk Uyumu

Tüm doğal taşlarla birleştirilmesi uygun değildir. Bazalt ile en uygun şekilde birleştirilir.

 

Granit Nedir, Nasıl Oluşur ve Nerelerde Kullanılır? adlı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Son Gönderiler