info@eragranit.com.tr              0533 480 2172

Granit Nerelerde Kullanılır?

İçindekiler

Granit taşı dünyanın jeolojik oluşumlarıyla yıllar önce ortaya çıkan doğal bir taştır. Granit hem uzun süre dayanıklı olması hem de görselliği sebebi ile birçok alanda tercih edilmektedir. Akla ilk gelen kullanım alanları mutfak tezgâhlarıdır. Çeşitli renk ve desen seçenekleri ile tercih edilen granit taşı dayanıklılığı ve çizilmemesi sebebi ile mutfaklarda önemli yer edinmiştir. Tabi ki kullanım alanı sadece tezgâhlarla sınırlı değildir. Granit taşı iç ve dış mekânlarda duvar kaplamada, yer döşemelerinde, banyo lavabolarında ve duvarlarında, asansörlerde de kullanılır.

Granit taşı ayrıca evde kullanılan sehpa ve masa gibi bazı eşyalarda da kullanılmaktadır. Ayrıca havuz ve çeşme yapımında, heykel ve anıtlarda da kullanılan değerli bir taştır.

Granit Taşının Oluşumunda Hangi Maddeler Bulunur?

Granit taşı içeriğinde kuvars, feldispat, mikaş, amfiboller ve ek mineraller ile oluşmuştur. Ek minerallerdeki farklılıklar granit taşının yapısını değiştirdiğinden görsel olarak da farklı renk ve dokuların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Granit taşında %10 – %50 aralığında kuvars bulunduğunda rengi yarı saydam beyaz olmaktadır. %65 – %90 aralığında feldispat içerdiğinde rengi pembemsi ya da beyaz olur.

Granit taşının oluşumunda bulunan maddelerden dolayı radyasyon tehlikesinin olduğu son zamanlarda tartışılan bir konudur. Ancak yapılan araştırmalar, granit bir tezgâhta bulunan radyasyonun evde diğer radyasyon içeren araç ve maddelere bakıldığında örneğin; beton, TV, cep telefonu, Laptop ve sigara gibi maddelere göre kişiyi çok düşük seviyede etkilediği sonucuna varılmıştır. Bu nedenle hem maliyeti uygun olan hem de yıllarca kullanabilecek granit taşı evlerde rahatlıkla kullanılabilir.

Granit Taşının Oluşumu Nasıldır? Radyasyon İçerir mi?

Granit taşı milyonlarca yıl önce dünyanın yaşadığı jeolojik değişimler sonucunda oluşmuştur. Dünya üzerinde bilinen bir magmatik kayadan oluştuğu için bu kayanın soğuması ile son halini almıştır. Granit içeriğinde bulunan maddelerin farklılaşması ile farklı renk ve dokularda olabilir.

Mısır’da ki piramitlerinde yapımında granit taşının kullanıldığı bilinmektedir. Bu nedenle yüz yıllar boyunca Piramitlerin kalabildiği ve hiçbir şeyden etkilenmediği söylenerek Piramitler üzerinde konuşulan kehanetler ortadan kaldırılmıştır.

Granit taşı oluşumu ile dünyaca ünlü birçok doğal yeryüzü şekilleri de meydana gelmiştir. Stone dağı, Rushmore Dağı, Pikes zirvesi, Yosemite vadisi ve Beyaz dağlar gibi önemli yerlerin oluşumunda granit bulunmaktadır.

Türkiye’de Granit Çıkarılan Yerler

Ülkemizde granit taşı çıkarılan coğrafik bölgeler oldukça fazladır. Bu nedenle kullanım alanları da fazla olmuştur. Türkiye’de granit çıkarılan başlıca yerler arasında Edremit Azdağ, Bursa Uludağ, Armutlu, İstanbul Çavuşbaşı, Gebze, Çanakkale Ezine, Kırklareli, Edirne, Çatalca, Istranca, Eskişehir Sivrihisar, Kırşehir, Gümüşhane, Giresun ve Zigana Dağı bulunmaktadır.

Bahsedilen granitlerin her biri çıkarıldıkları bölgeye göre farklı özellikler göstermektedir. Yapısındaki mineraller değiştiği için damarlı, farklı renk ve desende granitlere ulaşmak mümkündür. Bu nedenle ülkemiz granit taşı çeşidi olarak çok zengindir. Örneğin, Eskişehir’de ki granit taşı beyaz gri renkli bir taştır. İçeriğinde az miktarda kuvars bulunduğundan bu taşa siyenit adı verilmiştir. Gümüşhane graniti içinde ise çok miktarda kırmızı ortoz billuru bulunur. Granit taşında ayrıca seyrek de olsa yeşil renkli hornblentler de bulunmaktadır.

Dünya’da Granit Çıkarılan Yerler

Granit taşı çıkarılan yerlere ülkemiz dışında baktığımızda da çok fazla kaynak olduğu bilinmektedir. Dünya da granit çıkarılan başlıca ülkeler; İsveç, Ukrayna, Norveç, İtalya, Mısır, Çin, Finlandiya, ABD, Hindistan, İspanya, Arjantin, Zambiya ve Güney Afrika’dır. Bu bölgelerde hem granit ocakları vardır hem de granit taşı çıkarma çalışmaları yapılır.

Son Gönderiler