info@eragranit.com.tr              0533 480 2172

Bazalt Taşının Kullanım Alanları

İçindekiler

Bazalt taşı, yer kabuğunda en bol bulunan bileşenlerden biridir ve genellikle lav akışı nedeniyle oluşmaktadır. Bu magmatik kayanın özellikleri hakkında bilgi sahibi olunduğu zaman onun nerelerde kullanıldığını anlamak daha mümkün hale gelmektedir.

İçindekiler;

  1. Bazalt Taşının Kullanım Alanı: Roma İmparatorluğu Dönemi
  2. Bazalt Taşının Kullanım Alanı: İnşaat Sektörü
  3. Bazalt Taşının Kullanım Alanı: Tarım Alanları
  4. Bazalt Taşının Kullanım Alanı: Sanayi Endüstrisi
  5. Bonus: Bazalt Taşının Renk Kattığı Doğal Alanlar
    1. Devler Kaldırımı – İrlanda
    2. Fingal Mağarası – İskoçya
    3. Devils Postpile Ulusal Anıtı – ABD
    4. Svartifoss Şelalesi – İzlanda
    5. Takachiho Geçidi – Japonya

Tıpkı Dünya gibi Ay’ın kabuğu, Mars ve Venüs gezegenleri ve birçok gök taşı büyük ölçüde bazalttan yapılmıştır. Güneş sistemimizin en büyük yanardağı olan Olympus Mont tamamen bazalt kaynaklı lav akışından oluşmaktadır. Bazalt, genellikle siyah ve gri renkte olan ince taneli magmatik bir kayadır. Bazalt kayaların çoğu öncelikle piroksen ve feldispat minerallerinden oluşmaktadır. Bu kayalar lav akışı nedeniyle oluşmaktadır. Bazalt yer kabuğunda bol bulunan bir tür kayadır. Her ne kadar karada çok fazla bulunduğu düşünülse bile çoğu okyanus tabanı bazalt ile örtülüdür.

Bazalt Taşının Kullanım Alanı: Roma İmparatorluğu Dönemi

Roma İmparatorluğu döneminde mühendisler asfalt yollarda, stadyumlarda, amfi tiyatrolarda ve diğer halka açık pek çok alanda bazalt kullanmışlardır. Değirmenlerde öğütme amacıyla bazalt kayalar oldukça yaygın bir biçimde kullanılmıştır.

Bazalt Taşının Kullanım Alanı: İnşaat Sektörü

İnşaat sektöründe bu kayanın kullanım alanı oldukça fazladır. Ezilmiş bazalt, beton karışımlarının bir parçası olarak yolların ve kaldırımların temelini yapmak için kullanılmıştır. Demir yolu inşasında ve drenaj projelerinde filtre taşı olarak yine bazalt kullanılmaktadır. Bazalt kayası aynı zamanda döşeme ve levhalarda fayans, tuğla ve bina veya anıt yapmak için diğer taş objeleri oluşturmak için kullanılmaktadır.

Bazalt Taşının Kullanım Alanı: Tarım Alanları

Birçok çiftçi ve bahçıvan bazalt kayasından elde edilen tozu gübre olarak kullanmaktadır. Çünkü bu toz bitkilerin büyümesini teşvik etmek için ideal bir yoldur. Buna ek olarak söz konusu toz çiçek tarlalarında ve diğer istenmeyen alanlarda yabani otların yayılmasını zorlaştırmaktadır.

Bazalt Taşının Kullanım Alanı: Sanayi Endüstrisi

Bazalt taşının çekme dayanımı, karbon fiber veya fiberglas malzemelerden çok daha fazladır. Bu nedenle, kayanın erişmiş bileşenleri rüzgar türbini kanatlarının yapımında kullanılan boru ve inşaat demiri üretiminde kullanılmaktadır. Ofitik bazalt, genellikle tıbbi sanayide ortopedik amaçlarla kullanılmaktadır.

Bazalt, yalıtım amacıyla kullanılabilen mükemmel bir malzemedir. Bazalt, çok iyi termal ve sürtünme özelliklerine sahiptir. Bu nedenle bazalt, insanları asbestin toksin etkilerinden korumak için asbest yerine kullanılabilmektedir. Yalıtımın yanı sıra bazalt tezgah, şömine, duvar paneli gibi alanların yapımında iç dekorasyon malzemesi olarak kullanılabilmektedir.

Bonus: Bazalt Taşının Renk Kattığı Doğal Alanlar

Lav döküldüğünde ve zaman içerisinde soğuduğunda epey ilgi çekici geometrik desenler ortaya çıkmaktadır. Bazalt kaya sütunları, uçurumlar, magmatik kaya oluşumları gibi pek çok doğal alan bu şekilde meydana gelmiştir. Dünyanın pek çok yerinde bazalt kayalarının güzellik kattığı nadide yerler bulunmaktadır.
Devler Kaldırımı - İrlanda

Devler Kaldırımı – İrlanda

Devler Kaldırımı, İrlanda’nın kuzeydoğu sahilinde yer alan dünyanın en ünlü bazalt sütunlarından birisidir. Burada 40.000 civarında bazalt sütun yer almakta ve bu sütunlar dalgalara açılan şaşırtıcı bir merdiven gibi gözükmektedir. Devler Kaldırımı, UNESCO Dünya Mirası Alanı niteliğine sahiptir.

Fingal Mağarası - İskoçya

Fingal Mağarası – İskoçya

Doğrudan deniz kıyısında yer alan Fingal Mağarası bazalt sütunu setinin okyanusun üzerinde uzanmasıyla oluşmuştur. Mağaranın bulunduğu ada lav akışıyla oluşmuştur. Antik çağlarda burada devlerin yaşadığı ve yolları bağlamak için bu sütunları birleştirdiği düşünülmektedir. Mağara ismini bir dev olduğu düşünülen Fingal’dan almıştır.
Devils Postpile Ulusal Anıtı - ABD

Devils Postpile Ulusal Anıtı – ABD

Milli Parklar Servisi tarafından belirtilenlere göre burası dünyanın en iyi bazalt sütunu örneklerinden birisidir. Bu ulusal anıt gökyüzüne doğru uzandığı sırada mükemmel bir simetri ortaya koymaktadır. Bazalt kayalarından destekle oluşmuş olan bu ulusal anıt, altıgen sütunları soğutan geniş bir göl yaratan lav boşluğu sayesinde meydana gelmiştir.

Svartifoss Şelalesi - İzlanda

Svartifoss Şelalesi – İzlanda

Vatnajökull Milli Parkı’nda yer alan “kara düşüş” olarak adlandırılan bu şelale koyu renkli sütunların karşısındaki çarpıcı bir manzarayı temsil etmektedir. Volkanlar ve magmatik oluşumlarla dolu bir ülke olan İzlanda’da her biri bir diğerinden daha çekici olan bazalt sütun örnekleri vardır. Buradaki suya girmek oldukça tehlikelidir çünkü şelalenin aktığı suyun dibi keskin taşlarla doludur.

Takachiho Geçidi - Japonya

Takachiho Geçidi – Japonya

Japonya’nın güneyindeki bu parlak yeşil geçit sadece renk tonu nedeniyle değil aynı zamanda kayalıkların 90 metre üzerinde olduğu için bilinen bir yerdir. Bu bölgede su bol bir şekilde akmaya devam etmektedir. Bu yüzden bitki büyümesi kolonlardan aşağı doğru genişleyerek ilerlemiştir.

 

Eğer projelerinizde bazalt kullanmak istiyorsanız Erga Grup‘u ziyaret edebilirsiniz. Bazalt taşı için size en uygun fiyatı sunacağımızdan emin olabilirsiniz. Daha önceki çalışmalarımıza göz atmak için referanslar kısmına bakmanız yeterli olacaktır. Dilerseniz 0533 480 2172 numaralı telefondan bizimle doğrudan iletişime geçebilirsiniz.

Son Gönderiler