info@eragranit.com.tr              0533 480 2172

Bazalt Taşı

İçindekiler

Bazalt Taşı

 

Bu taş volkanik lavların doğadaki bir başka versiyonu olarak adlandırılır. Yeryüzünde oluşan ilk doğal taş olarak bilinen bazalt taşı volkanik patlamalar sonucu oluşan çatlaklardan sızan lavların soğuyup katılaşması ile oluşur. İnşaat ve yapı sektörünün bir numaralı malzemesidir. Bazalt taşı volkanik patlamalar sonucu oluşan çatlaklardan sızan lavların soğuyup katılaşması ile oluşur. İnşaat ve yapı sektörünün bir numaralı malzemesidir.

 

Özellikleri

 

Bazalt taşının yapısının homojen olmasından dolayı düzgün bir hat oluşturur ve bu nedenle çok tercih edilir. Sorunsuz yüzeyler oluşturduğundan yollarda en çok tercih edilen doğal taşların arasındadır. Doğa koşullarından etkilenmez. Sert yapılıdır. Su emme özelliği yok denecek kadar azdır. İnce taneli ve yoğun yapılıdır. Ağırlıklara oldukça dayanıklı olduğundan aşınması oldukça güçtür. Ayrıca yüksek basınca da dayanıklıdır. İnce işçilik yapılacak olan işlerde tercih edilme sebebi ise kimyasal yapısının dirençli olmasıdır. Bazalt taşının doğada 3 farklı rengi vardır. Siyah, füme ve gri.

 

Kullanım Alanları

 

Bazalt taşının en bilindik kullanım alanı kaldırımlardır. Mıcır hali ile de yollarda kullanılır. Bunlar dışında dekoratif amaçlı uygulamalarda da kullanılır. Köprülerde ve demiryollarında da sıkça tercih edilir.

 

Bu taş bazı beton birleşimlerinde kum çakıl karışımı olarak kullanılır. Isı depolama sistemlerinde hammadde olarak kullanılmasının sebebi de ekonomik ve pratik olmasıdır.

 

Bazalt taşının kullanım alanları yapı sektörü kadar dekor sektöründe de ilk başlarda yer alır. Heykeltıraşların malzeme olarak ilk tercihleri arasındadır. Bazalt taşından hediyelik eşya, biblo ve küçük heykelciklerde yapılmaktadır.

 

Türleri

 

Bazalt taşının 8 farklı türü vardır. Plak, küp, parke, bordür, oluk, dolomit, patlatma ve mıcır türleri yapı sektörü için üretilmektedir. Kullanım alanlarıda oldukça farklıdır. Kimisi duvarda kullanılırken kimisi de yollarda kullanılır. Hatta bir şömine kenarında bile bu taş türüne rastlayabilirsiniz.

Bazalt Plak Taşı

 

Doğada plak halinde bulunur. Bu plaklar telefon, elektirik, su ve kanalizasyon altyapılarında kullanılır. İç ve dış mekan kaplamalarında da bazalt plak kullanılır. Çeşitli boy ve ebatlarda üretilmektedir.

 

Bazalt Küp Taş

 

Küp taş istenilen boyutlarda kesilebildiğinden oldukça kullanışlıdır. En çok dekoratif amaçlı kullanılmaktadır. Sıcak ve soğuk hava koşullarına dayanıklıdır. Bu özelliği ile de binaların hem iç hem de dış bölümlerinde rahatlıkla kullanılabilir. Bahçe ve peyzaj uygulamalarında en sık rastlanılan bazalt küp taştır.

 

Bazalt Bordür Taşı

 

Bazalt bordür sütunlar halinde ve prizma şeklinde üretilir. Genellikle kenar taşı olarak kullanılır. Bazalt bordür döşemelerin sağlamlaştırılması için de kullanılır. Bazalt bordür uygulama yapılacak alana göre kesilir. Kesme ve kırma olmak üzere ikiye ayrılır. Kesme bordürler yol bölme ve yol kenarlarında kullanılır. Kırma bordürler ise peyzaj ve yürüme yollarında kullanılır.

 

Bazalt Patlatma Taşı

 

Dekoratif uygulamalarda en çok kullanılan taş çeşididir. Tarihi dekorları andırır.  Genellikle restoran ve kafelerde kullanılır. Özellikle iç mekanlarda tercih edilir. Bunun sebebi ise boya ve bakım gerektirmemesidir.

 

Bazalt Oluk Taşı

 

İsminden de anlaşılacağı üzere oluk şeklindedir. Yağmur ve şebeke sularının taşınması için yapılan yapılarda kullanılır. Yol ve kaldırım kenarları en yoğun kullanım alanlarıdır.

 

Bunların yanı sıra bazalt taşının silimli, kumlanmış, honlu, yakılmış ve patinolu ifadeleri olarak bilinen uygulamaları da vardır.

 

Bazalt taşı Türkiye dahil olmak üzere bir çok ülkede üretilmektedir. Ama çok üretildiği ve kullanıldığı ülkeler İngiltere, Almanya , Amerika, İtalya, ve Hindistandır.

 

Türkiye’de en çok İç Anadolu Bölgesinde üretilmektedir. En fazla bazalt işletmesi bulunan il ise Ankara’dır. Türkiye de üretilmesinin ülke ekonomisine de katkısı vardır. Bunun dışında ihraç ürünü olarak da kullanıldığından ekonomiye katkı sağlar.

 

Şimdi hemen bizlerle iletişim kurup indirim fırsatından faydalanabilirsiniz.

Son Gönderiler