info@eragranit.com.tr              0533 480 2172

Bazalt Taşı Nerelerde Kullanılır?

İçindekiler

Tabiatta keşfedilmeyi bekleyen pek çok madde vardır. Doğada yerini alan maddelerin insanların günlük yaşantısı içerisinde kesiştiği birçok alan vardır. Bu maddelerin bazılarından ev eşyası, bazılarından giysi bazılarından ise kolye yapıldığını biliyoruz. Doğa taşlarının önemini fark etmesek de birçok sektörde kullanılmaktadır. Bazalt taşı da bunlardan bir tanesidir.

Bu taşın rengi koyudur ve son derece sert bir taştır. Yoğun yığınlar halindedir. Doğada akıntı ve damar olarak bulunmaktadır. Bu taşın en dikkat çekici özelliklerinden bir tanesi de altıgen prizmalar şekli oluşturabilmesidir. Dünyamızda çok fazlaca bazal taşı bulunmaktadır. Dünyada İrlanda, Almanya, Birleşik Krallık, Afrika, Hindistan, Kuzey ve Güney Amerika’da bulunur.

Bazalt Taşı Ne İşe Yarıyor

Bu taş ülkemizde de çıkartılmaktadır. Türkiye’de en çok bazalt taşı bulunan yerler ise Boyabat, Tokat ve Siverek’tir. Bu taşın birbirinden çok değişik türleri mevcuttur. Gözümüzle görebildiğimiz tür olivin bazalt türüdür. Bu tür doğada en fazla bulanan tür olarak karşımıza çıkmaktadır. Kuvars içeriğine sahip ve kahverengi mika bazaltlar ise doğada ender bulunmaktadır.

Bazalt taşlarının en çok yararlanıldığı sektör hiç şüphe yok ki inşaat sektörüdür. Değişik oran ve dozlarda katılarak beton bileşimlerinde bazalt taşı kullanılmaktadır. Bazalt, granite göre daha sert ve dayanıklı bir yapıdadır. Bu nedenle kaldırım taşı yapımında özellikle tercih edilen bir taş türüdür.

Bazalt Taşının Özellikleri Nelerdir

Bu taşın en önemli özelliği çok sert darbelere alsa bile aşırı derecede dayanıklı olmasıdır. Doğa şartları ne kadar zorlu olursa olsun hiçbir zaman etkilenmiyor. Öte yandan bazalt taşı neredeyse hiç su emmemektedir. Yoğun bir yapısı vardır ve ince tanelidir. Ağırlıklara karşı da son derece dayanıklıdır. Bu taşta aşınmanın olması çok zordur.

Tüm bu özelliklerine baktığımızda bu taşın kullanım alanlarının çok geniş olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Yüksek basınçlara karşı direncinin fazla olması da yine kullanım alanını yaygınlaştıran bir diğer özelliği olarak karşımıza çıkıyor. Füme ve siyah renklerde bulunan bu taş kütle, akıntı, damar veya yoğun yığınlar olarak doğada bulunur. Büyük sütunlar ve altıgen prizmalar ortaya çıkartabilir.

Bazalt Taşı Kullanım Sahaları

Yukarıda da değindiğimiz gibi bu taşın kullanım sahası çok yaygındır. Bazalt taşı için başlıca kullanım alanları; yapı malzemelerinde, demir yollarında, peyzaj uygulamalında, kaplamalarda, köprülerde, dekoratif uygulamalarda, bahçe duvarlarında ve yollarda mıcır için hammadde olarak kullanıldığını görebiliriz.

Öte yandan bu taş çakıl ve kum karışımı olarak kimi beton bileşimlerinde kullanılabiliniyor. Bu bileşimlerde bulunan yoğun mineralden ötürü cam sanayinde ve seramik imalatında hammadde olarak kullanılıyor. Isıyı depolayan sistemlerin üretiminde de hammadde olarak tercih ediliyor ve pratik ve ekonomik çözümler ortaya koyuyor. Kaplama uygulamaları için kullanılan ve taşyünü olarak bilinen malzemenin imalatında yine bazalt taşı kullanılıyor.

Bazalt taşının kullanım sahaları her geçen gün genişlemektedir. Buna bağlı olarak taşın önemi de artmaktadır. Dekor ve yapı sektöründe de bazalt taşı tercih edilmektedir. Pek çok heykeltıraş eserlerini bu taş ile üretmektedir. Bazalt taşından üretilen heykeller, biblolar ve hediyelik eşyalar üretilebilinmektedir. En çok ihtiyacının hissedildiği sektör ise inşaattır.

Bu taş yapı sektöründe ise mıcır, dolomit, parke, patlama, plak, oluk, küp ve bordür cinslerinde üretilebiliniyor. Bazalt taşı türlerinin üretim alanları birbirinden farklılık göstermektedir. Kimi türlerini şöminelerde, kimilerini yollarda, kimilerini ise duvarlarda görebilirsiniz. Yapay çiçekler için üretilmekte olan saksılarda da yine bazalt taşına rastlayabilirsiniz. Elektrik, su, telefon vb. gibi sistemlerin alt yapısı oluşturulurken de bu taştan faydalanılıyor.

Son Gönderiler