Doğanın volkanik hareketler ile ortaya çıkardığı pek çok doğal taş bulunur. Bu doğal taşlardan biri olan andezit, çok eski zamanlardan beri insan hayatında yer alır. Anadolu’da ki eski medeniyetlerden başlayarak günümüze kadar varlığını korur.
Andezit Taş Nedir?
Kor bir kayaç olan andezit taşı magma hareketlerinden oluşur. Ankara ili ve çevresinde kalite bakımından daha kaliteli taşların üretilmesinden dolayı aynı zamanda Ankara Taşı olarak da isimlendirilir. Yapı sektörünün vazgeçilmez unsurlarından biri olan andezit taşının ilk üretim Ankara oluyor, diğer üretim yerleri ise Manisa, Isparta, Çorum ve Kayseri şeklinde sıralanabilir.
Andezit Taş Avantajları
Andezit taşı ısı ya da dış faktörlerden etkilenmediği gibi ıslak zeminlerde de kolaylık ile kullanılır. Dayanıklı yapısı ile hava koşullarına karşı da direnç gösteren taş aşınmaz buna bağlı olarak da kullanıldığı yerde uzun süre bozulmadan kullanılır. Bu özelliklerinin yanında bütçe olarak da uygun fiyata sahiptir.
Boya ve cila gerektirmediği gibi özellik ile yalıtım alanında yalıtım malzemesi olarak da kullanılır. Andezit taşı kaplama ve döşemede uzun zamandır kullanılan taşlardan birisi olur. İç ve dış cephe kaplamalarında ayrıca dekoratif bir hava katmasından dolayı çok tercih edilen yapı malzemeleri arasında yer alır.
Andezit Taş Kullanımı
Andezit taşı belki de en çok yollarda ve kaldırımlarda görülür. Bu alanlarda bazen dekoratif çalışmalar da yapılır ve dekorasyon alanında da kullanılan taş andezit taşı olur. Diğer kullanım alanları ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Merdivenler
- Tretuvar
- Parke uygulamalarında
- Pencere kenarları
- Çeşmeler
- Oluklar
- Park ve bahçe düzenlemelerinde
Pek çok tarihi yapının restorasyonunda da bu taş kullanımı mevcur olur. Andezit taşlar ayrıca kabartmalar ve desenler gibi dekoratif amaçlı uygulamalarda da kullanılıyor. Bu durumda da kullanım alanı daha da artıyor. Kişinin hayal dünyasına balğlı olarak çok değişik dekorasyonlarda andezit taş kullanımına şahit olunulabilir.
Andezit Taş Türleri
Kullanım açısından daha çık kullanılan bu taşın çeşitleri arasında bordür, plak taş, küp ve oluk taş türleri bulunur. Andezit taşı ,türlerine göre de kullanım alanları farklılık gösterir.