Andezit taşı yapısı ve yaşına bağlı olarak farklı renklerde doğada bulunmaktadır. Renklendirmeye gerek duyulmadan kendine kullanım alanı bulan andezit taşlar farklı renklere sahiptir. Bu renkler; pembe tonları, mor, siyahın açık tonları, gri ve eflatun renklerde bulunur.
Andezit Taşı Özellikleri
Andezit taşı birçok yapıda kullanılan malzemeler arasındadır. Özellikleri nedeni ile kullanım alanı oldukça geniştir.
Özellikleri;
- Aşınmaya dayanıklıdır.
- Kaymaz yapıdadır.
- Püskürük taşlar arasındadır.
- Hava şartlarına dayanıklıdır.
- Doğal taş kategorisinde bulunur.
- Isıya karşı dayanıklıdır.
- Islak zeminlerde kaymaz özelliği ile kullanılır.
- Cilalı ya da cilasız kullanılabilir.
- Isıyı dengeler duvar kaplamalarında oldukça verimlidir.
Andezit taşı görüldüğü üzere oldukça işlevseldir. Bu nedenle kullanım alanları talepler doğrultusunda her geçen gün genişlemektedir.
Andezit Taşı Kullanım Alanları
Doğada bulunduğu zaman aralığında farklı renkler alan andezit taşı levha ya da plakalar halinde kullanılır. Duvar kaplamalarında kullanılarak, ısı yalıtımı gerçekleştirir. Duvar kaplamalarında belirli bölgeler ya da isteğe göre duvarın tamamı andezit taş plaklarla kaplanır.
Zemin kaplama için kullanıldığında, kaldırım, tretuar kaplaması, engelli rampası, merdiven basamakları, döşemeler, gibi alanlarda oldukça sık karşılaşırız. Park, bahçe, çiçeklik gibi dekoratif alanlarda kullanılan andezit taşı, boya gerektirmeyen yapısı ile tercih sebebidir. Boyutları isteğe göre değişebilmektedir.
Andezit Taş Üretimi Sonucu Ortaya Çıkan Ürünler
Andezit taşı üretime olan katkısı ile bilinmektedir. Yapısı itibari ile ham madde olarak kullanılabilir ve yeni bir ürün oluşturabilir. Kaldırım plakaları, bordür kenarı su olukları, duvar kaplama plakaları, döşeme taşları gibi yeni ürünler ortaya çıkarmaktadır.
Andezit Taşının Kimyasal ve Teknik Özellikleri
Andezit taşı; Ankara, Afyon ve Manisa gibi illerde üretilmektedir. Fakat bölgesel üretime bağlı olarak farklılıklar meydana gelmektedir. Bu küçük farklılıkların oluşum sebepleri andezit taşının özelliğini belirler. Teknik özellikleri bakımından incelendiğinde; özgül ağırlık, doluluk oranı, gözeneklilik, basınç dayanımı, darbe dayanımı, porozite, ezilme dayanımı, nem oranı, aşınma dayanımı gibi faktörler gözlemlenir. Andezit taşı üretildiği firmaya, yere, oluşum süresine göre değişiklik gösterir. Kullanım alanlarına sağladığı yarar, boyamaya gerek duyulmayan yapısı bakımından oldukça doğal ve çevreye duyarlı.